Robotik Rehabilitasyon

Yatılı Yoğun Robotik Rehabilitasyon

Yatılı rehabilitasyon servisimiz, inme, felç, beyin yaralanması gibi nörolojik hastalarımız ve diz protezi, kalça protezi, kırıklar gibi ortopedik hastalarımızın potansiyelinin en üst seviyeye çıkmasını amaçlar. Başarılı bir rehabilitasyon süreci için hekimler, fizyoterapistler, ergoterapistler, dil ve konuşma terapistleri ve rehabilitasyon hemşirelerden oluşan profesyonel ekibimiz, en son teknolojileri ve yenilikçi tedavi yöntemlerini kullanarak her hasta için özel olarak hazırlanmış yoğun bir robotik tedavi planı oluşturur.

Yatılı fizik tedavi ile yapılandırılmış bilişsel ve egzersize dayalı programlarımız yatan hasta rehabilitasyonundan ayakta tedaviye geçiş arasındaki hasta iyileşmesi için en değerli zamanı kullanmak üzere tasarlanmıştır.

Hastalarımızın yatılı servisimize kabulünden sonra, hastalarımızın ihtiyaçlarına göre tamamen kişiselleştirilmiş bir robotik rehabilitasyon programı tüm gün sürecek şekilde (ortalama 6 saatlik tedavi süresi) sunulmaktadır.

Rehabilitasyon süreci robotik rehabilitasyon cihazları ile yoğun egzersiz programı, bütünsel bir yaklaşım için konsültasyonlar ve periyodik hasta değerlendirme süreçlerini içermektedir.

İnme (Felç) Tedavisi

Felç, beynin bir kısmına kan akışı kesildiğinde meydana gelen, yaşamı tehdit eden ciddi bir tıbbi acil durumdur. İnme geçirenlerin yaklaşık %70’i 65 yaşın üzerindedir ama her yaşta ortaya çıkabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Beyne kan akışını engelleyen bir pıhtı (iskemik inme) ya da bir kan damarının yırtılması (hemorajik inme) çevresindeki dokuya zarar vererek beyin fonksiyonlarının kaybına neden olur.

Felç sonrası tedaviler ile hastalar için mümkün olan maksimum fiziksel, işlevsel ve psikososyal iyileşme amaçlanmaktadır. Felçten kurtulan insanlar genellikle uzun süreli işlevsel bozukluklarla kalır, ancak araştırmalar, felç sonrası erken ve yoğun rehabilitasyonun bağımsız yaşama daha hızlı geri dönüş sağladığını göstermektedir. Felç geçiren bir hasta ne kadar erken rehabilitasyon programına alınırsa maksimum potansiyeline ulaşması o kadar hızlı olabilmektedir.

Beyin Hasarı Tedavisi

Beyin hasarı her hastayı farklı etkileyerek işlevsellikte kalıcı veya geçici değişikliklere yol açan hareket, kendine bakım, günlük yaşam aktiviteleri, duygu, bilişsel ve iletişim ile ilişkili bozukluklara neden olabilir. Beyin hasarı gerçekleşen hastalarda mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için en kısa sürede rehabilitasyon tedavisine başlamak önemlidir.

Rehabilitasyonun amacı, günlük yaşam becerilerinin yeniden kazanılması ve öğrenilmesi ile hastanın en iyi şekilde normal bir hayata geri dönmesini sağlamaktır. Her beyin hasarı geçirmiş hastanın birbirinden farklı şikayetleri olabileceğini bilinmektedir. Bu nedenle her hasta için en iyi sonuçları sağlamak üzere kişiselleştirilmiş yenilikçi bir tedavi planı geliştirmek için hastalar ve aileleriyle yakın bir şekilde çalışılmalıdır.

Robotik Ortopedik Rehabilitasyon

Robotik ortopedik rehabilitasyonda amaç fonksiyonel eklem hareket açıklığının iyileşmesi, kas gücünün geri kazanılması ve ağrının azaltılması olmalıdır. Robotik cihazlar, fizyoterapistler tarafından denetlenerek hastanın kol ve bacaklarını hareket ettirmek için yoğun, göreve yönelik motor eğitimi yapmak için son derece uygundur ve rehabilitasyona umut verici bir yaklaşım sunarlar. Ayrıca, terapinin sanal gerçeklik ortamıyla birleştirilmesi tedavinin başarısı veya başarısızlığı ile ilişkili olduğu gösterilen, hastanın katılımını ve motivasyonunu artırmak için yararlı olmaktadır.

Son zamanlarda, artan sayıda bilimsel çalışmalar, diz ve kalça protezleri ve kol el bilek kırıklarından sonra hastaların ağrı ve fonksiyonlarını iyileştirmek için robotik cihazların kullanımını desteklemektedir. Diz ve kalça protezleri uygulanan hastalarda robotik cihazlar diz ve kalça gibi eklemleri yürüyüşün fazlarıyla koordineli olarak hareket ettirerek erken ve doğru yürümeyi sağlamakta, aynı zamanda eklem hareket açıklığını da artırmaktadır.

Kolda kırık gibi bir immobilizasyon döneminden sonra, ortopedik hastalarda robotik rehabilitasyon, eklemlerin mobilizasyonuna odaklanmalıdır. Kol eklemlerini etkileyen kırıkları olan hastalarda fonksiyonel hareketin iyileşmesi için çok önemli faktörler olarak dört husus öne çıkmaktadır: tedavi sayısı, tedavinin yoğunluğu ve kişiye özgü olması, rehabilitasyona katılım ve rehabilitasyon sırasında hasta gelişiminin objektif ve sürekli olarak izlenmesi.

Bu nedenle, bir yandan fonksiyonel iyileşme için ameliyat sonrası rehabilitasyon süresinin kısaltılması ihtiyacı birçok hasta için çok önemli bir faktörken diğer yandan, hekim ve fizyoterapistleri için hastaların ilerlemesini daha iyi anlayarak, hastanın durumuna göre tedavinin türünü, yoğunluğunu ve süresini optimize edecek tedavi şekillerinin oluşturulması önemlidir.

Fizyoterapi oyunlarıyla robotik rehabilitasyona dayalı bir yaklaşım, fizyoterapi sürecini daha verimli hale getirmek için değerli bir araç olacaktır.

Lokomat® Pro – Robot Destekli Yürüyüş Eğitimi

Lokomat® Pro, bacakları tamamen felç olan veya ağır etkilenmiş çocuk ve yetişkin hastalarda vucüt ağırlığı destek sistemi ile hastaya özel olarak ayarlanabilen eksoskeleton (giyilebilir dış iskelet) tarafından fizyolojik yürüyüş eğitimi sağlayan dünyanın önde gelen robotik cihazıdır. Lokomat, felç ve diğer nörolojik hastalıklar ile beraber ortopedik yaralanmalardan sonra hastaların klasik fizik tedavi türlerinden çok daha hızlı bir şekilde tekrar yürümelerini ve bacak fonksiyonlarını geri kazanmalarını sağlamak için teknoloji ve sanal gerçekliği birleştirerek çalışan bir rehabilitasyon cihazıdır. Lokomat® Pro ile oldukça yoğun ve tekrarlayıcı etkili tedavi hasta iyileşme potansiyelinin en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Hastanın aktivitesi Lokomat® Pro’nun duyusal geribildirim sistemi ile hasta yürürken çok hassas sensörler tarafından kaydedilen kas aktiviteleri bilgisayar monitöründen görüntülenir ve hastaya kendi yaptıkları aktivite hakkında doğrudan, görsel geri bildirim alarak desteklenir. Lokomat, sürekli geri bildirim ve terapi değerlendirmesi ile en fizyolojik yürüyüş modelini sunar. Dizler ve kalça ortezleri üzerindeki sensörlerle yapılan hassas ölçüm, hastanın çabasını değerlendirir ve vücudun belirli harekete verdiği her bir tepkiyi monitörde sunar.

Armeo® Spring – El-Kol Robotu

Armeo Spring®, inme geçirmiş veya kol fonksiyonları bozuk nörolojik ve ortopedik hastalarda etkilenen kol, ön kol ve bilekte işlevlerin geri kazanılmasına yardımcı olur. Armeo® Spring, hastanın kolunu destekleyerek ağırlığını azaltan ve kolun aktif hareketini 3 boyutlu uzayda büyüten bir eksokeletondur (giyilebilir dış iskelet). Üst ekstremite için ayarlanabilir bir süspansiyon sistemi ile hastanın kolunun rahatlatılması ve sanal gerçeklik uygulamaları ile egzersizlerin eğlenceli bir şekilde tamamlanabilmesi için hastanın mevcut kuvvet, eklem hareket açıklığı ve koordinasyon fonksiyonlarının etkinleştirmesini sağlar. Armeo özeldir çünkü en küçük kol hareketlerini bile kaydeder, programlanmış video oyunları üzerinde çalışırken hastaların motorik becerilerini ve koordinasyonunu tahmin eder. Ayrıca yerleşik sensörler, tüm egzersiz boyunca her eklemdeki bir hareketi kaydeder ve ardından bunları, hastanın ilerlemesini tahmin etmek, karşılaştırmak veya belgelemek için kullanmak üzere bir bilgisayara depolar. Armeo Spring®, motive edici ve ilham verici bir ortamda fonksiyonel, göreve özel, kendi kendini yöneten ve yoğun hareket terapisini destekler. Ciddi şekilde bozulmuş hastalar bile, sürekli bir terapistin varlığı olmadan bağımsız olarak pratik yapabilir ve bu da hastaların tamamen iyileşme potansiyeline sahip olmalarını sağlar.

C-mill VR Plus – Sanal gerçeklik destekli yürüyüş ve Denge Eğitimi

C-Mill® VR Plus, yürüyüş ve dengenin değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu için sanal gerçeklik aracılığıyla günlük yaşam zorluklarını taklit eden, vücut ağırlığı destek sistemi ve görsel-işitsel geri bildirim mekanizmalarına sahip bir koşu bandıdır. Tekrarlayan yoğun tedavi ile nörolojik ve ortopedik hastaların daha hızlı hareketlilik kazanmasına yardımcı olur. Koşu bandı yüzeyindeki çıkıntılar gibi görsel geri bildirim mekanizmaları sayesinde, simetrik bir yürüyüş düzenini oluşmasını destekler. Her hasta için patolojisine, yaşına, fonksiyonel durumunun boyutuna, ilgi alanlarına ve motivasyonuna göre özel bir protokol oluşturmanıza ve tedavinin zaman içinde neden olduğu değişiklikleri izlememize olanak tanır. Yürüyüş parametreleri (adım uzunluğu, destek tabanının genişliği, adım simetrisi) güvenilir şekilde değerlendirilmesini sağlar.

Yenilikçi robotik enstrümantasyonlar sayesinde, denge ve yürüme güçlüklerinin değerlendirilmesi ve tedavisi, gerektiğinde hastanın vücut ağırlığının hafifletilmesi ve görsel ve işitsel geri bildirimlerin ekranda gösterilmesi ve projeksiyonlar aracılığıyla rehabilitasyonda iyileşme performansını arttırır.

Our Specialists